Klicka här till vår tavelshop

Klicka här till vår tavelshop
www.bondas.fi

onsdag 25 september 2013

Tavlor hemma hos oss (och lite japansk konsthistoria)

Nu har hösten äntligen kommit och i och med kylan ute, kan man ägna lite mera tid åt inredning i hemmet. Tänkte att jag nu passar på att lägga upp lite bilder på tavlor som jag nyligen hängt upp hemma hos oss. Pioner och kanariefågeln heter tavlan och är av samma stil som Katsushika Hokusai (1760-1849) i tiderna har målat. Katsushika Hokusai levde under vad de i Japan kallar för Tokugawa perioden (1600-1868).

Tokugawa var en samuraiklan som styrde i Japan i form av ett shogunat. Denna period var en relativt lugn period i Japans historia och präglades av en god ekonomisk tillväxt.  Detta märktes även i konsten och man använde sig gärna av nya konsttekniker och målade och ritade ofta baserade på sina egna iakttagelser. Detta istället för den klassiska japanska skolans väl definierade regler.

Hokusai  har under sitt levnadslopp använt sig av olika namn, han antog alltid ett nytt namn då han kände att han trätt in i en ny fas i sitt liv, namnet Hokusai var alltså bara ett av dessa. Han var en vetgirig konstnär hela sitt liv och han lär ha sagt på sin dödsbädd: "Om himlen givit mig blott fem år till skulle jag blivit en stor konstnär". Hokusai var väldigt produktiv och skapade över 30.000 konstverk, bland annat känd för sina fina silkesmålningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar